Forlaget Sagt er Sundt udgiver en serie bøger til forældre.

Den første bog: Sådan styrker du barnets identitet.

Hver bog er på cirka 24-28 sider, og beskriver hvordan forældre og voksne, ved hjælp af en særlig nænsom metode, kan hjælpe barnet med at udvikle et bedre selvværd, og styrke barnets identitet som et selvstændigt menneske.

Metoden handler om hvordan forældre og andre voksne, kan sætte ord på barnets følelser og oplevelser, så det ikke efterlades alene med sine bekymringer.

Forældreguide

Mine bøger er til forældre og voksne, der ønsker at hjælpe deres barn med at rumme alle slags følelser og oplevelser – både positive og negative. I bøgerne præsenterer jeg læseren for enkle øvelser, som de kan bruge i her-og-nu situationer, der spænder fra almindelig uenighed i en familie til mere alvorlige emner som skilsmisse, sygdom og dødsfald.

Øvelserne guider forældrene til at sætte ord på det, der er sket eller skal ske, så barnet kan bygge bro mellem den ydre og indre verden. Barnet lærer at se sig selv udefra, mærke sig selv, rumme alle sine følelser og får et bedre selvværd, fordi det ikke behøver at bruge sin energi på at være usikker på, om det føler rigtigt. Metoden kan desuden hjælpe barnet med at udvikle en sund og stærk tilknytning til forældrene og andre voksne.

Lad ikke barnet være alene med sine følelser og oplevelser

Tidligere troede vi, at et barn fødtes som et ubeskrevet blad og at det ikke kunne huske noget fra de første år. I dag ved vi, at barnets følelsesmæssige oplevelser starter allerede i fostertilværelsen og barnet husker sin historie. Kroppen og sindet husker det der skete.

Når vi sætter ord og følelser på barnets oplevelser hjælper vi det med “at blive sig selv”.

Når forældre overvejer skilsmisse eller står midt i den

Når forældre overvejer skilsmisse eller står midt i en skilsmisse, kan det være en periode med konflikter.

Det kan ikke skjules for børnene, de mærker alt. Særligt mærker de, hvad der foregår mellem deres forældre og i deres familie.

De følelser, børn kan opleve i perioden, hvor forældrene overvejer skilsmisse, og når beslutningen er truffet, er meget anderledes, end den de oplever, når forældrene ikke længere bor sammen.  

Det kan være en periode, hvor barnet er særlig sårbart, hvor det har bekymret fantasi om fremtiden og om, hvordan de skal klare det. Barnet kan ubevidst begrænse sig selv, fordi det håber og drømmer lige til det sidste, at mor og far bliver sammen. 

Fire vigtige trin

Metoden består af fire enkle trin, som forældrene og andre voksne kan bruge i alle konfliktfyldte situationer og hvor barnets følelser er i spil:

1. I skal være familiens karavanefører, idet I tager ansvar, guider, og viser vejen for barnet.

2. Fortæl barnet om det, I ved, det har oplevet.

3. Sæt de følelser på, som I mener, det har oplevet/mærket. Fortæl, at alle følelser er i orden. Måske det kan mærke følelserne fysisk. 

4. Fortæl, at det ikke er alene, at du/I altid vil være der.